Wijziginging C4FM, 70cm analoog en ATV 1285 MHz

Doordat het Agentschap Telecom tegenwoordig extra kosten aanrekent voor controle en handhaving en de kosten voor de vergunningen zelf ook maar blijven stijgen hebben we een besparende actie genomen.

Het principe wat ooit werd gehanteerd, zoals b.v. PI2xxx callsigns voor UHF repeaters, PI3xxx callsigns voor VHF repeaters, hoeft niet langer nageleefd te worden. Dit houdt in dat je alle repeaters op een en dezelfde locatie nu onder slechts één callsign kunt laten werken. We hebben dit reeds toegepast op alle repeaters op de Zoomflat. Deze zelfde besparende maatregel is nu ook toegepast op de Groeshof.

Dit houdt in dat de voormalige PI1ZWN, PI2BOZ en de 1285 MHz van PI6BOZ nu allen werken onder het callsign PI2BOZ en dus allen onder één vergunning vallen. We betalen voor deze locatie dus niet langer voor drie vergunningen en drie keer voor de handhavingskosten, maar slechts één keer. Dit levert ons een aanzienlijke besparing op in de kosten.

Gevolgen voor de C4FM repeater.
Deze truc heeft als direct gevolg voor de C4FM repeater dat hij nu ook de call PI2BOZ draagt. De frequentie is gelijk gebleven, 438.500 MHz en hij is ook nog steeds stand-alone.

Gevolgen voor de PI2BOZ analoge repeater.
Aangezien we af wilden van de beïnvloeding van de C4FM repeater door de “analoge” PI2BOZ zender omdat de ontvanger van de YAESU C4FM repeater geen grote signalen kan verwerken en we dus een scherp notchfilter moesten toepassen om hem weer “normale” gevoeligheid te laten krijgen hebben we een wijziging in frequentie en shift van de “analoge” PI2BOZ toegepast. Deze werkt nu als uitgangsfrequentie op 438.275 MHz met een shift van -7.6 MHz. Dus de ingangsfrequentie van deze repeater is nu 430.675 MHz. De subaudio (CTCSS) toon is onveranderd 88,5 Hz. Deze technische ingreep heeft als groot voordeel dat we nu beide UHF repeaters via een  -3 dB coupler en twee circulatoren gemakkelijk kunnen koppelen op één antenne. Heeft als voordeel dat de rondstraalkarakteristiek dan voor beide repeaters gelijk wordt. De antenne gain per zender is dus dan 5 dB -3 dB. = 2 dB. Voor de digitale repeater een winst, voor de analoge repeater, die eerst op de 5 dB antenne werkte, een licht verlies. We verwachten niet dat dit veel gevolgen voor de gebruikers zal hebben.

Gevolgen ATV repeater.
Voor de ATV repeater verandert er ook wat, de uitgangsfrequentie is nu in overleg met het A.T. gewijzigd in 1280 MHz. i.p.v. 1285 MHz. Dit vanwege het feit dat o.a. in Zuid-Holland frequenties rond en op 1285 MHz tegenwoordig worden gebruikt voor breedband FM spraak ingangen van repeaters aldaar. Meestal zal de AFC van de analoge satellietontvanger dit verschil wel corrigeren, maar voor die weinige mensen die nog analoge ATV bekijken raden we aan om het even te wijzigen.

Aangezien de belangstelling voor ATV hier in de regio totaal niet meer aanwezig is zal men er rekening mee moeten houden dat dit in de nabije toekomst volledig afgeschakeld zal worden. Zeker als men naar de energiekosten kijkt. Nog een véél groter argument is de kans dat de 23 cm band niet meer gebruikt mag worden voor breedband ATV. Deze kans is zéér reëel vanwege de verstoring van GPS systemen door ATV signalen. Bijv. Antwerpen en Sint-Niklaas zijn om deze redenen al een aantal jaren uit de lucht. Hierover wordt op de komende IARU conferentie beslist en de voorspellingen zijn héél negatief.

Conclusie
We vermoeden, gezien dat het aardig kosten besparend werkt, meerdere repeater beheerders deze tactiek zullen gaan volgen. Het is zeker nu de energie prijzen ook flink stijgen absoluut de moeite waard. Vragen over hoe het exact in zijn werk gaat? Neem gerust contact met ons op.