Wijziging call D-Star en ATV repeater Bergen op Zoom

Kosten besparing
Doordat het Agentschap Telecom tegenwoordig extra kosten aanrekent voor controle en handhaving en de kosten voor de vergunningen zelf ook maar blijven stijgen hebben we een besparende actie genomen.

Het principe wat ooit werd gehanteerd, zoals b.v. PI2xxx callsigns voor UHF repeaters, PI3xxx callsigns voor VHF repeaters, hoeft niet langer nageleefd te worden. Dit houdt in dat je alle repeaters op een en dezelfde locatie nu onder slechts één callsign kunt laten werken. We hebben dit nu toegepast op één van onze locaties.

Dit houdt in dat de voormalige PI1BOZ, PI3BOZ en PI6BOZ nu allen werken onder het callsign PI3BOZ en dus allen onder één vergunning vallen. We betalen voor deze locatie dus niet langer voor drie vergunningen en drie keer voor de handhavingskosten, maar slechts één keer. Dit levert ons een aanzienlijke besparing op in de kosten.

Gevolgen voor de D-Star repeater
Deze truc heeft wel directe gevolgen voor de D-Star repeater. Om deze nu te werken moet je in je set / porto RPT1 en RPT2 aanpassen naar PI3BOZ. RPT1 wordt dus PI3BOZ B en RPT2 wordt PI3BOZ G. Mocht je jezelf dus afvragen waarom je via onze D-Star repeater niet meer over een reflector kon werken is dat omdat je RPT1 en RPT2 nog op PI1BOZ hebt staan. Ook lokaal werken is dan met sommige sets / porto’s niet mogelijk.

Gevolgen ATV repeater
Voor de ATV repeater zullen er ook een aantal kleine dingen veranderen. Je hebt daar nu niet direct last van dus hoef je nog geen actie te ondernemen. De wijzigingen betreffen slechts betrekking op enkele URL’s. We lichten dit later, wanneer ze wijzigen toe.

Conclusie
We vermoeden, gezien dat het aardig kosten besparend werkt, meerdere repeater beheerders deze tactiek zullen gaan volgen. Het is zeker nu de energie prijzen ook flink stijgen absoluut de moeite waard. Vragen over hoe het exact in zijn werk gaat? Neem gerust contact met ons op.