Problematiek D-Star repeater PI3BOZ Bergen op Zoom

Callwijziging
In een eerder bericht las u over de wijzigingen m.b.t. callsigns. Nadat we het callsign van PI1BOZ hadden gewijzigd in PI3BOZ werden we aardig aan het werk gezet om de repeater weer werkend te krijgen. Via een reflector werken was niet mogelijk, ook lokaal werken was met sommige sets / porto’s niet mogelijk. We kregen veel, uiteraard goed bedoelde hulp en tips. Helaas leidde dit niet tot een weer werkende repeater. Toch bleek na wat controle, de registratie van het nieuwe callsign correct te zijn verlopen.

Uitdaging
Voor onze software / IT persoon NL13716 lag er dus een leuke uitdaging te wachten. Na eerst alles eens op een rijtje te zetten van hoe nu het een en ander vanaf PI-Star, de besturingssoftware, in de repeater controller terecht komt en het net op gaat begon het te duidelijk te worden dat er nogal wat fout ging.

Controller
De controller van de repeater bevat instellingen. Oorspronkelijk draait het systeem dan ook enkel op deze controller. Later is het Europees reflector systeem ontwikkeld en werden allerlei externe besturingen toegevoegd. Het bleek dus dat de controller was ingesteld op PI1BOZ. Dit is vele jaren geleden gedaan, je herinnert dat dus niet meer zo 1, 2, 3. Nadat dit werd aangepast naar PI3BOZ werkte de repeater weer lokaal, maar weigerde te verbinden met het net.

Pi-Star
Deze besturingssoftware koppelt de repeater met het net. Eigenlijk doet de ircDDB software dat. Pi-Star is slecht een schil in de vorm een webinterface om ircDDB heen. Laten we het gewoon Pi-Star noemen. Het wijzigen van het callsign in deze software was niet voldoende om de repeater weer met het net te laten verbinden waardoor hij dus niet aan een reflector kon worden gekoppeld. Uit het nodige speurwerk bleek een logfile intussen 52MB groot te zijn en ruim 392.000 entires te bevatten. Deze logfile wordt gebruikt voor het bouwen van de tabellen op het dashboard. Omdat deze zo absurd groot was geworden liep de software vast of werd heel traag. Gevolg? Geen verbinding met het net. Ook bleek al zo’n jaar gelden dat er wat was veranderd met betrekking tot de servers. We gebruikten nog een oude server. Uiteindelijk heeft de informatie op de website van openquad.net er toe geleidt dat we de juiste server vonden. Na het in Pi-Star instellen van deze server en de absurd grote log file te legen werkte alles weer. Vermoedelijk is de log file de oorzaak geweest waarom Pi-Star niet naar het net wilde verbinden. Gebruik maken de oude server kan nog wel, maar geeft beperkingen, dat was dus niet de oorzaak.

Conclusie
Om te voorkomen dat de log file weer zo groot gaat worden en de boel instabiel maakt,  ontwikkelen we een script dat deze periodiek gaat strippen. Een mogelijk nadeel is dat er wat minder geschiedenis in de tabellen van het dashboard blijft staan. Gezien dat dit ten goede komt aan de stabiliteit van het geheel zien we dit niet als een probleem.