PI2BOZ – 10 meter repeater Bergen op Zoom
Het was een periode van veel denken, veel knutselen maar vooral ook wachten op onderdelen. Het heeft daarom even geduurd maar eindelijk is hij dan on air, de 10m repeater in Bergen op Zoom! Deze zendt uit op 29.650 MHz en luistert op 29.550 MHz. Er wordt gebruikt gemaakt van 88.5Hz CTCSS voor zowel de zender als de ontvanger.

Hoe zit het een en ander in elkaar?

De zender unit
Als stuurzender is gekozen voor een President Veep. Dit is oorspronkelijk een AM “bakkie” wat door Henk PA5HE, middels een Arduino Mini Pro, een DDS en een TXO is omgebouwd naar 10m FM. Het zend vermogen is afgesteld op 2 Watt.

De eveneens door Henk gebouwde eindtrap is gebasseerd op een Mitsubishi RD70HHF1 FET welke in dit geval 50 Watt maakt van de 2 Watt uit de stuurzender.

Rob PAØRPA heeft de stuurzender, de eindtrap, een Raspberry Pi, wat ventilatoren en een 2-tal voedingen in een 19 inch 4HE behuizng gebouwd. Het geheel wordt bestuurd door SVXlink en de Raspberry Pi. Luc NL13716 heeft SVXlink geconfigureerd en wat scripts gemaakt om de ventilatoren aan te sturen.

De ontvanger unit
Als ontvanger is gekozen voor een Multitech MS-211. Deze is door Henk PA5HE middels een Arduino Mini Pro, een DDS en een TXO omgebouwd naar 10m.

Rob PAØRPA heeft de ontvanger, de Raspberry Pi en een ventilator in een 19 inch 2HE behuizng gebouwd. Het geheel wordt bestuurd door SVXlink en de Raspberry Pi. Luc NL13716 heeft SVXlink (RemoteTRX) geconfigureerd en wat scripts gemaakt om de ventilator aan te sturen.

Het zender koppelfilter
Omdat de antenne gedeeld wordt met de CB repeater zender is er een filter nodig om deze koppeling mogelijk te maken. De uitgang van de ene zender mag namelijk niet op de uitgang van de ander zender terecht komen. Om dit te voorkomen heeft Henk PA5HE dit koppel filter bedacht en gemaakt.

Dit filter is door ROB PAØRPA in een 19 inch 2HE kast gebouwd.

Het ontvanger koppelfilter
De antenne wordt gedeeld met de ontvanger van de CB repeater. Hiervoor is een filter nodig wat zo goed mogelijk signalen buiten de beide banden spert. Op deze manier heeft de 10m ontvanger zo weinig mogelijk “last” van de CB zender en de CB ontvanger zo weinig mogelijk last van de 10m zender. Dit filter bedacht en gebouwd door Henk PA5HE.

Het filter is door Rob PAØRPA in een 19 inch 1HE kast gebouwd.


Locaties
Omdat er geen duplex besaat voor 10m (kunnen wel custom gemaakt worden tegen genoeg euro’s), staan de zender en ontvanger op verschillende locaties. De zender is geplaatst op de Groeshof waar hij zijn antenne deelt met de zender van de CB repater, de ontvanger staat op de Zoomflat alwaar hij zijn antenne deelt met de ontvager van de CB repeater.

Het ontvangst gedeelte bestaat uit de twee onderstaande delen, de eerder beschreven ontvangst unit en het koppelfilter en is geplaatst op de Zoomflat.


Het zend gedeelte bestaat uit deze twee delen, de eerder beschreven zender unit en het koppelfilter en is geplaatsat op de Groeshof.

Een hoop werk
Al met al is er een hoop werk verzet. Nog even samengevat: Rob PAØRPA heeft al het inbouw werk gedaan, Henk PA5HE heeft de stuurzender en ontvanger omgebouwd, de eindtrap en de koppelfilters bedacht en gebouwd. Luc NL13716 heeft de Raspberry Pi’s van software voorzien, SVXlink / RemoteTRX geconfigugeerd en de nodige scripts gemaakt om het een en ander zoals ventilatoren aan te sturen.