Nieuwe Software PI1BOZ

Lang draaide de D-Star repeater PI1BOZ op de Western D-Star software. Gezien hier lang geen updates van verschenen en er toch wel wat bugjes in zitten en regelmatig de verbinding met de gateway verbrak gingen we op onderzoek uit. Een via een script update van de G4KLX software welke de gateway verzorgd maakte het nodige in de software kapot waardoor deze eigenlijk niet comfortabel bruikbaar meer was. Handmatig de G4KLX gateway software updaten was niet direct een optie.

Het geen dat door het script kapot gemaakt was had te maken met het verdwijnen van snelkoppelingen op de desktop en in de taakbalk van Raspbian, het Linux besturingssysteem voor de Raspbperry Pi. Dit was te herstellen, echter de gateway software weigerde na deze update alle dienst.

Om niet al te veel tijd in de-bugging te steken gingen we op zoek naar wat anders en kwamen uit bij eigenlijk het enige alternatief, Pi-Star. Deze software kent zoals de Western D-Star software wel kent geen grafische werk omgeving, maar wordt volledig via een webinterface ingesteld / beheerd. Op zich alleen maar gemakkelijker omdat er dan geen extra software als VNC voor de configuratie nodig is, maar alles simpel via een webbrowser welke iedere pc, telefoon of tablet wel aan boord heeft kan.

Het D-Star gedeelte van de Pi-Star software was al snel ingesteld. Dat was simpel weg het configuratie bestand van de ircddbgateway uit de Western D-Star software overzetten. De repeater hing hier mee al direct weer aan de gateway. Ook de timeserver kon op deze manier snel ingesteld worden.

Na wat strubbelingen met betrekking tot netwerk, beveiligingsissues en wat andere zaken van deze misschien wat eigenwijze software is PI1BOZ nu over op de Pi-Star Software. De voor ons voornaamste zaken hebben we kunnen aanpassen, c.q. verbeteren. zodat de software prima binnen onze systemen past en daarmee voldoet aan onze eisen en ideeën.

Van de Pi-Star software komt er regelmatig een update uit en wordt er gewerkt aan release candidates van de laatste beta versie. Totdat dit een officiële release wordt blijven we op de laatste versie draaien. De komende weken zullen we evalueren of de Pi-Star software beter voldoet voor PI1BOZ.

Like en Deel

Reageer